כמעט כל אחד מאיתנו עשוי לפתח תסחיף ריאתי במהלך חייו, דבר אשר עשוי להגיע אף לכדי סכנת חיים של ממש. אותו תסחיף הינו קריש דם אשר נע במעלה הורידים והוא עשוי למצוא את עצמו מוחזר מהלב משם לריאות, “להיתקע” שם ולגרום לנזק חמור. מהם הגורמים לתופעה החמורה? להלן סקירה מקוצרת.
לא שותים מספיק
תסחיף ריאתי הינו קריש דם אשר התנתק בשלב כלשהו מדפנות כלי הדם והוא עשוי למצוא את עצמו חוסם כל וריד או עורק שהוא, כאשר הריאות הינן יעד מרכזי מבחינה אנטומית. כאשר לא שותים מספיק מים, הדם הופך לצמיגי יותר, הזרימה איטית ומידת הקרישתיות עולה, דבר אשר מגביר את הסיכוי להופעת קרישי דם מסוכנים אשר עשויים לנדוד אל הריאות.
עישון
התפתחות תסחיף ריאתי הינה שכיחה יותר בקרב מעשנים. עישון על בסיס קבוע מדמה מצב של חוסר חמצן אשר גורם להפעלת שרשרת תהליכים אשר בסופה מוגבר קצב ייצור תאי הדם האדומים וחלה עלייה בצמיגות הדם. בדומה לתוצאה אשר נצפית בעקבות מיעוט בשתיית נוזלים, צמיגות הדם מעלה את הסיכוי להתפתחות תסחיף ריאתי.
מחלות לב וכלי דם
המצב האופטימאלי הוא, שהדם בכלי הדם, זורם בצורה חלקה, ללא הפרעות. התפתחות מחלות לב וכלי דם כגון יתר לחץ דם, טרשת העורקים, בעיות קצב ואי ספיקת לב הופכת את זרימת הדם לטורבולנטית (מערבולתית), דבר אשר גורם לפציעות מיקרוסקופיות של כלי הדם ולהגברת קצב התהליך הקרישתי. תסחיף ריאתי הינו שכיח ביותר בקרב אוכלוסייה זו.
ישיבה ממושכת
בזמן תנועה, קצב התחלופה של הדם בורידים גבוה. השרירים לוחצים את הורידים אשר מחזירים את הדם ללב ומשם בחזרה לשאר רקמות הגוף. ישיבה ממושכת (מול מחשב בעבודה, בטיסה, בשכיבה במיטה וכו’) גורמת לשהייה ארוכה יותר של הדם במערכת הורידית ולהגברת הסיכוי להופעת תסחיף ריאתי בעקבות קרישתיות יתר.
סיבות נוספות קשורות להופעת תסחיף ריאתי, כגון ניתוחים, שימוש בגלולות למניעת הריון ועוד. ניתן לראות כי כמעט כולנו בסכנה ולכן עלינו להיות מודעים ולפעול לשינוי בהרגלים שלנו מעתה והלאה.