פצעים פתוחים בעור נגרמים באופן עקרוני מפעולות חוזרניות או ממושכות של הפעלת כוח. במידה והפעולות הללו מתמקדות בשטח עור אחד בלבד, עולה הסיכוי להופעת פצעי לחץ בדרגות חומרה שונות. פצעים אלו עלולים להיווצר בכל הגילאים אולם הם נפוצים בקרב בעלי מוגבלויות, מבוגרים וקשישים. מעבר לכך, יש לזכור כי הסיבות העיקריות להופעת הפצעים רלוונטיות לשורה ארוכה של פעולות:
א. מעיכה ממושכת – ישיבה או שכיבה באותה תנוחה גורמים להפעלת לחץ לא רצויה על שטח העור. מעיכה ממושכת קיימת אצל אנשים עם לקות תנועה, מבוגרים שלא נעזרים בציוד הנכון ובעלי מוגבלויות המתקשים להתנהל באופן עצמאי. בנוסף, מעיכה ממושכת יכולה להיגרם כתוצאה מישיבה לא נכונה על כסא גלגלים.
ב. שפשוף – הפעלת חיכוך על מקומות מסוימים בגוף מביאה לשפשוף ממושך או חוזרני ויוצרת פצעים. המקומות העיקריים המועדים לפורענות כוללים את כל האיזורים בהם העור מונח על בליטת עצם. בין היתר, כדאי לשים לב לשפשוף בירכיים, בגב התחתון, בקרסוליים, בעקבים ובמרפקים.
ג. מתיחה – גם הפעלת מאמץ גזירה מביא לפצעי לחץ שעלולים להחמיר במהירות. אנשים עם לקות תנועה הקשורים בריתמות לכסאות גלגלים לא מתאימים נמצאים בקבוצת הסיכון הגדולה ביותר.
מניעת פצעי לחץ
היכרות עם הסיבות השונות להופעת פצעים לא תמיד מספיקה לצורך התמודדות עם התופעה. יש לזכור כי הפצעים נוטים להחמיר במהירות ולכן כדאי לטפל בהם באופן מקצועי מוקדם ככל האפשר. במקביל, יש להקפיד על הפעולות הבאות שיכולות לעזור במניעת הפצעים:
– החלפת תנוחה לאחר תחושה של הפעלת לחץ על איזור מסוים
– שימוש באביזרי עזר
– קבלת עזרה אקטיבית ופאסיבית
– שמירה על היגיינה אישית
לסיכום, לא מומלץ להקל ראש בפצעי לחץ ויש לזכור כי מדובר על תסמין של בעיה רחבה יותר.