הכל על בדיקת שמיעה


איך מתבצעות בדיקות שמיעה?

בדיקת שמיעה היא כלי מרכזי לאבחון של בעיות שמיעה, הן מבחינת הקיום שלהן והן מבחינת אופיין. קיימות סוגים שונים של בדיקות שמיעה. בדיקת השמיעה הראשונה שמבצעים במהלך החיים היא בדיקה שנקראת הדים קוכליאריים, זוהי בדיקה שמבוצעת בתינוקות בני יומם לפני השחרור מבית החולים. בבדיקה זו משמיעים הדים אל אוזנו של התינוק ובודקים את החזרם. אם ההחזר לא תקין, ניתן לדעת שלתינוק יש בעיית שמיעה. עבור ילדים ומבוגרים מבוצעות בדיקות שמיעה פשוטות ומוכרות יותר, בהן משמיעים צלילים דרך אוזניות. בבדיקות אלה ניתן לראות מהי מידת הירידה בשמיעה ולאחר מכן ניתן לבצע בדיקת המשך בה ניתן לראות אם הירידה בשמיעה מקורה באוזן הפנימית או בבעיה בהולכת האוויר. אם לא עוברים אחת מהבדיקות האלה, לעתים מתבצעת גם בדיקה מיוחדת שנקראת BERA, בה ניתן לאפיין באופן מדויק את מסלול הולכת השמיעה באוזן.

מתי צריך לבצע בדיקות שמיעה?

יש כמה מצבים בהם יש צורך בביצוע בדיקת שמיעה:

  • בדיקה שגרתית ליילודים ולתינוקות – כל תינוק שנולד עובר בדיקה של שמיעתו זמן קצר לאחר היוולדו. בדיקה זו מאבחנת בעיות שמיעה במהירות וכך היא מאפשרת טיפול ביילוד בצורה מהירה, שיגרום בסופו של דבר להתפתחות תקינה יותר שלו מבחינה שמיעתית ושפתית. על פי רוב, בדיקות שמיעה מתבצעות באופן סדיר בקרב ילדים ותינוקות, בהתאם לתוכנית של טיפת חלב. זאת על מנת לוודא שהילד באמת שומע בצורה תקינה.
  • כאשר חלים שינויים בשמיעה – בין אם מדובר בילד ובין אם מדובר במבוגר, כאשר חשים בשינויים בשמיעה יש לבצע בדיקה. שינויים בשמיעה לא בהכרח תמיד מורגשים על ידי האדם עצמו, הרבה פעמים דווקא הסביבה היא זו שמרגישה שיש ירידה בשמיעה אצל אדם מסוים. הסימנים לצורך בבדיקת שמיעה הם הגברת הטלוויזיה בצורה מוגזמת, חזרה המילה “מה” יותר מדי פעמים ביום ודיבור בקול גבוה מדי. אצל ילדים יכולים להיות סימנים נוספים, כמו התפתחות מאוחרת מבחינה שפתית. בכל המצבים הללו חשוב מאוד לפנות לרופא אף אוזן גרון שיפנה לבדיקת השמיעה הכה חשובה.
  • הימצאות במצב שגרתי שמסכן את השמיעה – אנשים שעובדים בעבודות מסוימות, כמו בענףך הבנייה או המוסיקה, חשופים יותר מאנשים אחרים לרעשים בעוצמות חזקות שמסוגלות לפגוע במבנה של האוזן. אנשים אלו צריכים ללכת אחת לתקופה מסוימת, שנקבעת על ידי רופא אף אוזן גרון, לבדיקה שגרתית של השמיעה שלהם. גם אנשים שלוקחים תרופות שפוגעות בשמיעה כמו אנטיביוטיקות מסוימות צריכים לעבור בדיקות שמיעה שגרתיות.

חשוב לא לוותר על בדיקת השמיעה

הרבה אנשים חושבים שמדובר בבדיקה מעיקה שהיא לא הכרחית. אולם, בדיקת שמיעה יכולה להיות השלב הראשון בהחזרת איכות החיים לאחר ירידה בשמיעה. בכל המצבים שתוארו, חשוב לפנות לרופא אף אוזן גרון ולתאם בדיקה, שתאפשר לכם לשפר את איכות שמיעתכם.

,

דילוג לתוכן