אשליה שמיעתית עלולה לפגוע באיכות החיים והיא נגרמת בגלל סיבות שונות. חשוב לפנות לייעוץ רפואי כדי לטפל בה ולברר על אחוזי נכות מטעם המוסד לביטוח לאומי
טנטון, או בלועזית “טיניטוס”, היא תופעה שבה אדם שומע צליל מסוים שאין לו מקור חיצוני אמיתי. מי שסובל מהתופעה מעיד על אשליה שמיעתית מסוימת שעלולה לפגוע אנושות באיכות החיים. הרעש שאותו שומעים במסגרת התופעה יכול להיות בעל אופי שונה מאדם לאדם, והוא בא לידי ביטוי בין היתר בצפצופים, זמזומים, צרצורים וכדומה.
יש כמה דברים שכדאי לדעת על התופעה לפני שפונים לייעוץ מקצועי ורפואי:
א. תדירות ההפרעה – הצליל המפריע עשוי ללוות את האדם במשך כל שעות היום. בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא מדובר על אשליה שמיעתית שמתקיימת בשעות הערב או הלילה בלבד. היא מתעוררת בעיקר בסביבה שקטה, אך ללא קשר לשעה. הזיהוי עם שעות הלילה נוצר בגלל בולטות של ההפרעה כאשר מנסים להירדם.
ב. תופעות נלוות – לא נדיר להתמודד עם טיניטוס יחד עם תופעות נלוות. התופעות השכיחות הן דיכאון, חרדה, מתח ומחסור בשעות שינה. כפי שניתן להבין, חלק מתופעות הלוואי נוצרות באופן ישיר בגלל ההפרעה עצמה, אך חלק נוצרות בגלל מהלך הטיפול או ההתמודדות העצמית.
ג. סוגי הפרעות – נכון להיום אפשר לזהות שני סוגים של טיניטוס. הסוג הראשון מתאפיין בהפרעה פועמת כמו של דופק, בעוד הסוג השני הוא של הפרעה מתמשכת שנשמעת כמו צפצוף, זמזום או גלים שבאים והולכים. למרות הבדלים באופן הביטוי של ההפרעות, הן כולן מחייבות בירור רופא אף אוזן גרון, בדיקות שמיעה ובדיקות שנקבעות בהתאם לממצאים.
מה גורם להפרעה?
עוד לא ברור לגמרי מה גורם להפרעה של אשליה שמיעתית, אך ישנן כמה השערות שעומדות על הפרק. ראשית, הגורם להפרעה יכול להיות מחלת אוזן חיצונית או תיכונה. בהקשר הזה כדאי לציין שגם בעיות כלי דם באזורים סמוכים לאוזן גורמים להפרעה. המחלה נגרמת בקרב גברים ונשים בגלל התכווצות של שרירי החך, גידול המכיל כלי דם רבים ומודעות יתר לקולות זרימת הדם או בעיות בפרק הלסת.
שנית, הגורמים להפרעת טיניטוס כרונית נובעים מסיבות שונות. כאן הגורמים העיקריים הם לקות שמיעה, חשיפה לרעש כרוני ממושך, חבלת ראש או צוואר, נטילת תרופות מסוימות, מחלות אוזן וגידול אקוסטי שנחשב שפיר ונדיר.
למה חשוב להכיר את התופעה?
מי שגר בישראל יכול לנצל הטבות נכות שניתנות על ידי המוסד לביטוח לאומי, או עבור נכי צה”ל על ידי שירות הביטחון. התנאים להכרה בנכות בגין טיניטוס נקבעים על פי החוק ואפשר לברר אותם מול אנשי המקצוע שעוסקים בתחום. בנוסף, יש מקרים שבהם מכירים בנכות כפגיעה בעבודה. במקרים אלו נבדקים הממצאים הרפואיים בהשוואה לתנאי העבודה המקוריים והרעש בסביבת העבודה.