חרדה מלווה כידוע לרוב בתחושה של אי נוחות, דאגה או פחד, שיכולה להיות קלה או חמורה. כולנו חווים לפעמים חרדות, אבל יש אנשים שמתקשים לשלוט בחרדות שלהם ואף סובלים מהתקפי פאניקה מפחידים מאוד. כך למשל תסמיני החרדה עלולים לכלול:
- תחושת חרדה כל הזמן או רוב הזמן ללא יכולת לשלוט בזה.
- אי שקט ותחושה של דאגה רבה.
- תחושת אימה / עצבנות.
- אי יכולת להתרכז, או תחושה כאילו המוח שלכם ריק.
- תחושה שנמצאים כל הזמן ׳על הקצה׳.
- קושי להירדם וקשיי שינה.
הצעד הראשון להתגברות על הפרעת החרדות הוא להיות מודעים לסיבות הגורמות לחרדה. יתכן שתוכלו להתמודד עם החרדה בעצמכם, אבל לעתים רק טיפול מסודר באופן מקצועי עשוי להיות הדרך שתוביל לאיכות חיים טובה יותר. הפרעות חרדה מאובחנות ושכיחות בקרבנו ישנן מספר חרדה מאובחנות בולטות השכיחות בקרב ישראלים רבים בשנים האחרונות, כך לדוגמא:
- הפרעת חרדה כללית – הפרעה המאופיינת בדאגה מתמשכת ומוגזמת ממספר דברים שונים כמו פחד שמא יקרה אסון או חרדה הקשורה לבריאות, למשפחה, לעבודה או לנושאים אחרים. אנשים עם חרדה כללית מתקשים לשלוט בדאגה שלהם ועשויים לדאוג באופן מוגזם וללא הצדקה לאירועים ממשיים, או לצפות לגרוע מכול גם כשאין סיבה ברורה לדאגה.
- חרדת בריאות – בימות קורונה או בימי “שגרה” ישנים ומוכרים, חרדת בריאות (היפוכונדריה) היא דאגה אובססיבית וחסרת היגיון שמא אתם שרויים במצב רפואי חמור. חרדה זו בתסמינים גופניים של מחלה הנמצאת רק בדמיון. לפעמים, מדובר בפרשנות מוטעה של תחושות גוף קלות או נורמליות, כאילו הן תסמיני מחלה חמורים, למרות שהרופא מרגיע וקובע שהבריאות תקינה.
- חרדה כלכלית – הפרעה כלכלית היא תחושה של דאגה למצב הפיננסי, לאו דווקא בגלל מחסור בכספים. התגובה הנפוצה ביותר במקרים של חרדה כלכלית היא הימנעות. אבל, הימנעות מעיסוק בכספים במקום לנהל אותם, עלולה לגרום להחמרת המצב הפיננסי, מה שיתרום לחרדה נוספת.
- הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) – הפרעת OCD כרוכה במחשבות, בהתנהגויות או בדחפים חוזרים ונשנים, ללא יכולת לשלוט בהם.
- חרדת נטישה – חרדת נטישה היא פחד אימים שאנשים קרובים לכם יעזבו אתכם. כל אחד יכול לפתח חרדת נטישה, לפעמים בגלל חוויית ילדות טראומטית ולפעמים עקב זוגיות קשה בהתבגרות. חרדת נטישה מקשה על קיום מערכת יחסים בריאה ועלולה להוביל למצב של חסימה עצמית, כדי להימנע מפגיעה, או להתנהגות שמחבלת ביחסים.
חרדת נטישה יכולה לפגוע במערכות היחסים עם ההורה, בן הזוג או החבר, כאשר אדם חש:
- פחד שמישהו שהוא אוהב מתכונן לעזוב פיזית ולא לחזור.
- פחד שמישהו ייטוש את הצרכים הרגשיים שלו.
- חרדה בהריון
היריון יכול להיות מצב מאוד רגשי ולפעמים קשה להבין אם מדובר במצב נורמלי או במשהו חמור יותר. הגורמים לחרדה בהריון יכולים להיות, למשל:
- היסטוריה משפחתית
- התקפי חרדה גם לפני ההיריון
- מצב של פוסט טראומה בגין אירוע חמור בעבר
חרדה בהיריון היא מצב בריאותי נפשי ולא סימן לחולשה. לא משהו שייעלם מעצמו או משהו שאפשר כך סתם להתעלם ממנו. חרדה בהיריון עלולה להוביל גם לדיכאון.